Verzorging


Rust, Reinheid en Regelmaat zijn termen die met enige regelmaat worden gebruikt in ons leven. Zo ook in het hondenleven bij ons thuis. Zeker bij pups en/of jonge honden vinden wij het belangrijk dat zij grenzen en kaders krijgen. Hieronder proberen we te omschrijven hoe wij de verzorging doen naar onze honden binnen deze drie termen.

Rust

Dit is belangrijk voor de hond. Een rustmoment is een zekere prikkelverwerking voor hen. Na activiteit zorgen wij ervoor dat de honden ook een moment rust heeft. Onder activiteit verstaan wij het spelen met de honden, het uitlaten, het trainen thuis en het trainen met de honden op de club.

 

Rust is voor een hond een moment waarin ze ontspannen kunnen liggen zonder alert te hoeven zijn. De grootste baken van rust is voor onze honden de hondenbench. Deze gebruiken we uiteraard niet altijd, maar als ze overprikkelt zijn kiezen we ervoor om het rust moment in de bench te laten zijn. Na ‘gewone’ activiteit is het rustmoment in hun hondenkamer op de loungebanken of gewoon in de kamer op het vloerkleed.

Reinheid

Deze term nemen we breed. Letterlijk reinheid (netheid) nemen we in het creëren van een schone en veilige omgeving. We zorgen voor een schoon huis en met regelmaat doen we de hondenkleden in de wasmachine. Met regenachtig weer worden de pootjes schoongemaakt op de mat en mogen ze nadien pas verder het huis in. Ook poetsen wij dagelijks hun tanden en maken we de ‘toet’ (inclusief de ogen) regelmatig schoon.

 

Tante Till heeft een vacht die regelmatig moet worden onderhouden. Dagelijks wordt zij door ons geborsteld en eens in de 7 weken gaat zij naar de trimsalon waar ze een uitgebreide was en knipbeurt krijgt.

 

Bij een nest met pups vinden we hygiëne erg belangrijk. Dan willen we bijvoorbeeld dat gasten hun handen ontsmetten met alcohol en bij binnenkomst hun schoenen uit doen. Ook laten wij niet zomaar iedereen vrij aan de pups komen. 

 

Een ander soort reinheid is dat wij ervoor hebben gekozen dat de honden alleen voer en snoepjes krijgen die voor honden geschikt zijn. Dus lekkers van de baas zijn eten krijgen zij niet. Hiermee zijn wij van mening dat onze honden dan ook niet ‘schooien’.

Regelmaat

Bij ons is deze term iets lastiger te hanteren aangezien wij beide onregelmatig werk hebben. Toch hebben wij onze weg samen met de honden hierin gevonden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.  

Na de ochtend, middag en avond wandeling krijgen de honden hun eten. Zo krijgen zij vers vlees in combinatie met brokken.

Wandelingen doen wij op zo vast mogelijke momenten.

Tijdens onze eetmomenten krijgen de honden een botje/kluifje die zij op ‘hun plaats’ moeten nuttigen. Zij mogen pas van hun plaats als wij ook van tafel gaan.

Als wij een kop koffie nemen krijgen de honden een hondenkoekje. Hiervoor moeten zij wel een commando opvolgen.

Met Miss Malou gaan wij eenmaal in de week naar de hondenclub op een vaste avond. En met Juf Gina gaan wij op een ander vast moment van de week naar puppycursus.