Voortplanting


Voortplanting is uiteraard alleen van belang als men een nestje zou willen met de hond. Wij vinden het leuk en mooi dat onze honden het ‘moeder zijn’ kennen. Zeker omdat het zich voortplanten een belangrijke natuurdrift is van de hond.

Het krijgen van een nest puppy’s met onze honden is voor ons als een hobby en hier zit dus geen winstgevend idee achter.

 

Over het algemeen is de beste leeftijd voor de hond om een nestje tussen de 2 en de 6 jaar te krijgen. Op deze leeftijd is de teef in haar beste conditie en zal zij sterk genoeg zijn om de bevalling aan te kunnen en haar pups te kunnen voeden.

 

Onze honden zijn één tot tweemaal per jaar loops. Loopsheid is de periode dat de baarmoeder zich voorbereidt op een bevruchting en de hond dus drachtig kan worden. Ze verliest bloed en is op haar aantrekkelijkst voor haar mannelijke soortgenoot.
Om ongewenste zwangerschappen te doen voorkomen is dit de periode waarop onze honden altijd aangelijnd zullen zijn tijdens de wandelingen.

 

Als wij denken dat onze honden klaar zijn voor een dekking hebben we vooral al het één en ander voorbereid. Wij hebben bijvoorbeeld goed nagedacht welke reu wij willen gebruiken. Wij checken of alle gezondheidseisen die gesteld worden volgens het fokreglement gedaan zijn bij de reu. Denk hierbij bij de boxer aan controle van de heupen (HD), rug (Spondylose) en hart.

Los van alle eisen die er gesteld worden vinden wij het ook belangrijk de eventuele minder sterke punten van onze honden te compenseren. De reu zou dan juist bij die punten zich sterk moeten neerzetten en visa versa.

Naar ons idee is dit belangrijk om zo gezond en sterk mogelijke pups te mogen verwelkomen in ons nest.