Verzorging


Bij het houden van dieren hoort ook de nodige zorg. Zij zijn afhankelijk van welke zorg hun baasjes hen geeft. Het is eigenlijk heel simpel: De verantwoordelijkheid neemt toe naar mate je (meer) dieren neemt. Daarom is het altijd verstandig bij jezelf na te gaan of je deze verantwoordelijkheid kan dragen, voordat je aan dwerggeiten begint.

 

Het verzorgen van onze dwerggeiten is een heuse dagtaak. Elke ochtend gaan we bij tijds uit bed om de dwerggeiten te voederen. Ze krijgen elk op maat aangepast hun brokjes en de hooiruiven worden weer aangevuld. Op dit moment verversen we ook de emmers water. We vegen de boel aan om het algemene beeld van de stal netjes te houden.

Afhankelijk van het weer laten we de dwerggeiten naar buiten, zodat ze van het gras in de weide kunnen genieten.

Elke nacht halen we onze dwerggeiten naar binnen. Dit doen wij voor de veiligheid van onze geiten. Zeker nu de wolf meer in optrek is willen wij geen enkel risico nemen!

In de avond is het opnieuw een moment van voederen. Ook dan worden de wateremmers gecontroleerd en de hooiruiven aangevuld.

Tijdens de voedermomenten nemen wij extra de tijd voor de dwerggeiten. Zo gaan we geregeld bij hen in de stal zitten om ze te kriebelen en te knuffelen. Zeker in het voorjaar als de lammetjes zijn geboren is het puur genieten. De lammetjes maken dan de mooiste sprongen en klauteren dan over ons heen. Heerlijk! Doordat we de tijd voor ze nemen, merken wij dat de geitjes volledig tam zijn naar ons. En dit is weer handig als de verdere zorg nodig hebben.

 

Eens in de twee maanden bekappen wij de hoeven van de dwerggeiten. Net als bij mensen groeien de ‘nagels’ van de dwerggeiten ook door. Aangezien ze hier in Nederland niet over rotsen klimmen en klauteren slijten deze nagels niet en moeten deze worden geknipt door ons.

 

Dwerggeiten hebben een bepaalde gevoeligheid voor wormen in hun maag/darmstelsel. Zij kunnen hier groeistoornissen van opdoen, vermageren en flink ziek van worden. In sommige gevallen uiteindelijk zelfs aan sterven. Om dit zo goed als mogelijk te voorkomen gebruiken wij een beweidingsprogramma (ook wel te vinden op internet). Zo een beweidingsprogramma stelt voor om de dwerggeiten (elke 2 weken in de zomermaanden en elke 3 weken in de wintermaanden) telkens een ‘nieuw’ stukje weide aan te bieden. Het beste is dat een weide dan 12 weken niet wordt begraasd. Op deze manier houden wij de wormcyclus in toom en blijven onze geiten gezond.
Naast dit beweidingsprogramma brengen wij in de zomermaanden elke twee maand de mest naar onze veearts en laten dit onderzoeken op wormen. Zo nodig laten we de dwerggeiten dan behandelen.

 

Als laatst hebben we dan nog het verschonen van de stallen. Ongeveer elke 4 tot 6 weken halen wij de gehele stal leeg. Verschonen deze dan en doen er dan een schone laag vlas weer terug in, om vervolgens daar weer overheen een laag stro te strooien.

Fotograaf: ShotbySheena

Doel: Tv programma Binnenste buiten (13-04-2023)